Rabu, 10 Mac 2010



Besar kesilapanku besar lagi kesilapanmu
Hampa yang kau rasakan hampa lagi perasaanku
Kau cuba menyatakan aku membuat kesilapan
Yang tak mungkin kau maafkan lagi
Ku tak mungkin kau perlu di sisi

Besar kesalahanku besar lagi keegoanmu
Berkali ku beri alasan berkali-kali kau menolaknya
Kau ingin ku menyatakan
Diri ini bagai lilin
Dan terbakar oleh perbuatanmu

Suasana sepi kini menambahkan bening
Di dalam hatiku
Mengadil silapmu biar di jiwamu aku telah tiada
Di waktu begini diusik kenangan silam
Yang bertandang

Lalu ku biarkanIa menabahkan hati ini
Kekasihku cukup engkau buat ku begini
Luka ini usah engkau berdarahkan kembali
Aku masih cinta padamu
Aku masih setia padamu

Kembalilah engkau padaku seperti dahulu
Di dalam rindu ku menangis
Di dalam kalbu ku terasa
Teringatmu di kala derita
Yang memisahkan kita

Di dalam sedu ku berseru
Yang terukir di dalam hatiku
Kekasih bukalah pintu
Untuk sekali ini
Aku cinta kepadamu



Jumaat, 5 Mac 2010

APA YG KITA NAK NAMAKAN DGN MEREKA2 INI YG SANGGUP MEMBUNUH ANAK SENDIRI

Jangan Sesekali Lepaskan Perempuan Itu! (Oleh: Lebah Kota)

Selalunya penulis menulis agar Saiful Bukhari Azlan diberikan peluang untuk menuntut keadilan bagi dirinya yang mendakwa diliwat oleh KetuaPembangkang negara, Datuk Seri Anwar Ibrahim.Kali ini, penulis mahu menulis mengenai nasib malang Syafia HumairahSahari, anak kecil berusia 3 tahun mati dibelasah manusia sial diKampung Batu 30, Ulu Yam Lama, dekat Batang Kali, beberapa hari lalu.

Setakat ini, ramai yang tahu bahawa lahanat yang membunuh anak kecil itu adalah seorang pemandu teksi yang juga teman lelaki ibu kanak-kanakberkenaan. Dikenali dengan nama Abang Mat di kampungnya dan dikatakan kononnyaseorang yang panas baran.Tahukah bagaimana dia membunuh kanak-kanak itu?

Dengan memijak perutnya sambil memakai but bolasepak... .Sebelum itu dia menyuruh budak itu mengambil bola dan bila budak itupeluk bola berkenaan, dia sepak bola itu sekali dengan anak kecil itu.Kemudian diangkat anak malang itu dengan sebelah tangan dan dicampak keatas padang.Paling menyayat hati...anak itu tidak menangis pun ketika diperlakuan demikian.... mungkin sejak kecil dia didera seperti haiwan hingga akaldan mentalnya sudah rosak walaupun baru berusia 3 tahun.Sudah dibunuh, ditinggalkan di hospital macam bangkai binatang.

Demi Allah...Lebah Kota yang juga seorang bapa menahan air mata semasa menulis bagaimana babi itu membunuh kanak-kanak berkenaan.Doa penulis biarlah dia mati di tali gantung. Namun, di sini, penulis juga hendak menulis dan menggesa jika ada pegawai polis berpangkat tinggi yang membaca tulisan ini....tolong jangan bersimpati dan melepaskan ibu kanak-kanak malang itu.Ini kerana, menurut banyak saksi, ibunya juga terbabit mendera anakberkenaan selama ini. Cuma ketika kejadian di mana pukulan yang membawa maut itu berlakusahaja kebetulan ibunya tidak hadir.Tetapi selama ini jalang berkenaan dan teman lelakinya bersama-sama mendera Syafia Humairah.Kalau kita mahukan keadilan untuk anak kecil itu, kita semua harus bersatu dan menyeru agar wanita sial itu juga dikenakan tindakan. Ingin tahu serba sedikit latar belakang perempuan sial terbabit? Suaminya bekas polis berpangkat Sarjan yang ditahan di penjara kerana kesalahan membunuh. Dia tidak pernah diceraikan oleh suaminya itu. Jadi secara teknikal, dia masih isteri orang. Nyata dia curang bersama pemandu teksi itu, dasar perempuan lowclass...apakah Jabatan Agama Islam Selangor hanya akan membutakan mata dalam hal ini? Wanita itu sudah memiliki seorang anak luar nikah berusia setahun 6bulan bersama pemandu teksi berkenaan. Dan ingin tahu lagi....seorang lagi anak luar nikah sedang membesar dalam perutnya dan akan lahir ke dunia dalam masa beberapa bulan lagi. Dalam hal anak luar nikah ini, Lebah Kota tidak ada marah atau benci kepada mereka. Walaupun status anak luar nikah...tetapi bukan salah mereka dilahirkan ke dunia ini. Salahnya adalah ibu dan teman lelakinya itu.Lebah Kota tidak nampak sebab mengapa wanita itu tidak ditahan sehingga kini dan didakwa? Pandai dia berlakon pengsan bila mendapat tahu anaknya itu mati....pastinya pengsan bukan kerana sayang, tetapi kerana takut mengelupur dengan tindakan polis menyiasat kes berkenaan.Pandai dia berlakon mengalirkan air mata di tanah perkuburan. Tengok dalam Buletin Utama, memang nyata sekali ibu itu berlakon ketika berada di rumah mayat dan tanah perkuburan. Mengapa dalam hal-hal begini kerap kali ibu kanak-kanak yang diderakan menjadi yang pertama sekali dilepaskan? Bukankah mereka ini selalunya tahu anak mereka didera tetapi hanya mendiamkan sahaja. Batang balak mereka lebih berharga daripada nyawa anak sendiri agaknya! Malang sungguh nasib Syafia Humairah kerana dilahirkan dalam keluarga dimana bapa kandung mereput dalam penjara, ibu bersekedudukan dengan pemandu teksi yang merasa dirinya macho dengan membelasah kanak-kanakyang tidak berdaya melawan balik....Apa punya keluarga ini? Apa yang mak bapak perempuan itu buat apabila tahu cucu mereka sedang didera selama ini?Mak bapak macam mana yang bagi anak perempuan menyundal sampai ada anak haram dan satu kampung tahu? Mak bapak jenis ini tak guna dan sepatutnya dah lama bunuh diri dengan terjun bangunan atau minum racun.Kalau perkara seperti ini berlaku dalam masyarakat India....laju sahaja kita akan beri label pariah....berlaku dalam masyarakat Melayu Islam nak kata apa pulak....pariah Melayu? Semua orang ada dosa dalam kematian anak kecil itu. Baik ibu bapa wanita berkenaan, masyarakat sekeliling, kerajaan dan sebagainya.. .Penulis dan anda yang membaca pun berdosa dalam hal ini....jika kita membiarkan ibu kanak-kanak itu yang secara tidak langsung bersubahat dalam kejadian berkenaan terlepas daripada dosanya yang tidak terampun itu.Kalau tepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi.... kalau ibunya tidak menyumbang mungkin kejadian seperti itu dapat dielakkan..


# Kesian kan, budak blum tau pape lg didera sebegitu rupa. Kemana la agaknye rase kasih & sayang pada anak kecil ini. Saya menerima email ini dari kawan & saya juga berpendapat ibu kanak2 tersebut menyembunyikan perkara ini & dikira bersubahat.. sampainya hati mereka..


Rabu, 10 Februari 2010

Last week nyer citer, kalo dah hujung minggu tu xde citer lain la, masak & makan jela. Nak g jenjalan malas la plak, hehe.. So aku start menu dari dinner ari sabtu tu la, petang tu dah siap2 g pasar ngan B, teringat plak sup tulang ila yang nampak menyelerakan tu, so aku pun pe g, menyinggah ar kat tempat org juai daging.. hehe ( ila, disebabkan nak ceduk sup ko tu xleh, so aku ceduk jela resepi ko, bole kann....)
Ni la dinner kiteorg malam tu, sup tulang ngan sambal kicap & sayur sawi jepun grg ngan ikan masin. Aku siap ade assistant lg, budak kecik ni ha..

orang nak menumbuk, die pun menyibuk je nak wat..

sup tulang & sambal kicap

Breakfast esoknyer plak aku wat roti jala makan ngan kari ayam. Aqil awal2 lg dah tunggu kat meja nak makan, lapo la tu.. kejap datang kat aku kejap g depan tgk tv, dalam hati agaknyer " bila la mama nak siap masak ni, aqil lapo la mama" hehe..

ni la hasilnyer...

ha, time tuk makan.." aqil cakap, agaknyer la, sempat posing lg

Lunch plak, masak stail lauk aqil jela, kari pagi tadi ade lg kan, so ni la lauk aqil : sup sayur & ayam goreng...


Selasa, 9 Februari 2010

comey kan kucing ni, mata bulat, bulu pun cantik je.. sebenanyer citer ni xde kene mengene ngan kucing yang comel ni. hehehe..

Act tengah sibuk ngan keje2 tuk ISO & SAMM sekarang ni.. stress ckit la, godek2 file2 yg ade tuk ISO ni terjumpa plak gambo kucing ni, tu yang add kat cni.. lalala.. Lega ckit mata ni, asik tgk data2 ISO tu, pening...

Isnin, 1 Februari 2010

"Cerita Aqil"

Last week blik air tawar, xtau plak mak dah niat nak wat pulut kuning bila aqil dah pandai berjalan. Patut la asik tanye bila nak blik.. rupa-rupanyer ade plan. B cuma suh aku wat bubur merah je.. so mak ngan aku la yang paling sibuk kat dapur, mak masak aku tolong menyibuk je.. hehehe.. cume kat cni lain ckit la, pulut kuning makan dgn rendang @pun kari. Kalo belah aku plak, pulut kuning makan dgn sambal tumis ikan bilis pastu ade telur rebus.. (memula aku kawin dulu aku tanye B gak, pulut makan ngan ape, die ckp rendang, aku bole jawab " ala.... xde sambal tumis ker?" hehe tp B plak yang pelik, "hah, makan ngan sambal tumis, xpenah makan pun.. hehe.. tula kalo kawin ngan org lain negeri ni kan, sume lain....)



pulut kuning & rendang daging


Khamis, 28 Januari 2010

ALHAMDULILLAH..
alhamdulillah, syukur padaMu Ya Allah kerana mendengar doa-doaku. Bersyukur sangat melihat perkembangan tumbesaran cintaku AQIL. Kalo xsilap aku dalam 2/1/2010 (genap umo die 1tahun 9 bulan) aqil bangun & trus berjalan menuju ke adik B. epul, aku tercengang sat.. slalu mmg die takut, nak kene pegang je kalo berjalan.. sebak pun ade, xtau la, gembira sangat.. Walaupun agak lambat berbanding bebdak lain tapi aku bersyukur sangat. Apatah lagi doktor physio pun banyak bg tips tuk galakkan die berjalan sendiri. Bila aku teringat balik kata2 doktor yang merawat die mase baby dulu, aku memang bersyukur sangat..
" Kemungkinan besar anak awak tak boleh berjalan, hilang kawalan untuk buang air besar & kecil, sbb sakit anak awak ni mmg akan effect bahagian bawah badan, xde ubat & cara nak pulihkan sbb effect bahagian saraf "
Aku redha & aku mula mengumpul info2 mengenai sakit ini " spina bifida", punca & rawatan2 yang ade. Aku kuatkan semangat & hati sebab aku nampak semangat dalam diri cintaku Aqil. Alhamdulillah die bole berjalan cume bab buang air besar & kecil tu mmg bermasalah & doc blum bole trace seserius mane lagi, sebab die kecik & still pkai pampers. Semoga anak mama semakin sihat & cergas ye.

video

Rabu, 27 Januari 2010

Al FATIHAH...


Sume rakyat Johor berkabung sempena kemangkatan Sultan Johor on 23 january lepas. Johor diisytiharkan cuti umum, tapi aku tetap kene keja sebab ade report urgent, kene submit petang tu jgk, terpakse la aku memerap di lab sorg2.. Disebabkan nak siapkan report tu before 4, aku skip lunch, peh kebulur... sib baik B datang hantar McD, TQ B.. luv U, muah.. hehehe

ni gambo hari ke2 selepas kemangkatan Sultan

bergambo B4 g HSA tuk monthly checkup Aqil


AQIL - suh posing, laju je..